06-1919.2373 copy@josienfrinking.nl
Selecteer een pagina

Meer Focus Gouden Tip | Praktisch Organiseren | Josien Frinking

We hebben er allemaal wel last van: Een gebrek aan focus. Jij vast ook. Al zijn het niet de bliebjes en de piepjes van je telefoon, dan is het wel een Facebook bericht dat op je beeldscherm verschijnt. Of één van je kinderen of klanten die aandacht vraagt. Wat doe jij om je focus te houden? Mijn Gouden Tip is doodeenvoudig, handig en heel efficiënt. En als bonus begin ik met een extra tip:

Ordenen van gedachten doet wonderen

Begin de dag, voordat je je laptop openklapt, eerst met drie dingen op te schrijven die je wilt doen. Geen vijf. Al helemaal geen tien. Drie.

Door dit op te schrijven orden je je gedachten en kom je tot rust, voordat je in je werk duikt. Dit geldt overigens niet alleen voor online ondernemers of voor computerwerk, maar voor iedere ondernemer. Begin met je gedachten te ordenen voordat je in de werkmodus stapt. Dit verhoogt je concentratie en is enorm effectief.

Wat is voor jou belangrijk vandaag?

Alleen al deze gedachte creëert een shift in je brein en geeft je meer leiderschap. Jouw drie hoofdzaken zijn dan ook je prioriteit voor vandaag. Bijvoorbeeld: Een offerte voor een klant schrijven. Een filmpje editen. Inkopen doen. Een blog schrijven. Aan je maandadministratie werken, etcetera.

Veel ondernemers vinden het bijzonder prettig om de dag te beginnen met van zich af schrijven. Met name vrouwelijke, hooggevoelige ondernemers hebben hier profijt van. Pen en papier, of laptop erbij en gewoon alles wat je bezig houdt, dwars zit, waar je over gedroomd hebt, opschrijven.

Leuk weetje: De auteur AFTH van der Heijden doet dit iedere ochtend. Voordat hij aan zijn daadwerkelijke schrijfwerk begint, eerst de bagger, de blubber, de rotzooi uit zijn hoofd. Leegmaken voor het echte werk. Voor creativiteit. En ik kan je vertellen: Het werkt als een trein.

Dit was de bonustip. Nu de echte tip! Klaar voor?

Uitloggen van alle websites

Wil je je concentratie verbeteren en echt goed gefocust werken, log (op je computer of laptop) uit van Facebook en andere Social Media. Van alle afleidingen.

Bij mij is dit bijvoorbeeld ook Gmail die steeds laten weten dat er nieuwe berichten zijn.
Ik heb de Gmail app in mijn browser staan. Wat inhoud dat ik rechtsboven in mijn browser een envelopje heb van Gmail. Als ik (nieuwe) mail heb dan wordt dat envelopje rood en geeft het aan hoeveel mails er binnen zijn gekomen. Het is zó verleidelijk om er direct op te klikken! En daarmee haalt het me direct uit mijn concentratie. Begin ik aan iets dat belangrijk is en waar ik focus voor nodig heb, dan log ik uit Gmail, zodat ik niet afgeleid wordt door dat envelopje.

De kracht hiervan is dat wanneer je iets afsluit, je dit los kan laten. Je haalt de spanning eraf. Waardoor je ook nog eens de kans op overspannenheid verkleind. Het lijkt zo simpel en dat is het ook. Je wilt als ondernemer niet op een dag in een burn-out belanden, alleen maar omdat je altijd ‘aan’ moet staan. Zet het uit, log uit en het is er even niet.

Wat zijn jouw afleidingen? Zet ze uit. Of weg. Log uit. Sluit af. Zodat je optimaal kan focussen.
Op je computer: Sluit ook alle tabbladen. En je browser, als je niet op internet hoeft te werken. Sluit alles af waar jij de komende 20 minuten niet aan werkt. Dus ook geen documenten open laten staan, of andere zaken. Alles dicht, even opruimen, afsluiten.

Eenvoudig gezegd: Stap uit de multitaks modus

Ik ben zelf totaal geen multitasker. Ik kan het wel, akelig goed zelfs. Maar als ik meer dan 3 of 4 tabbladen open heb staan dan spring ik heen en weer en komt er uiteindelijk vrij weinig uit mijn handen. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om alles waar ik niet aan werk, direct te sluiten. Werkt als een intercity trein.

Jij bent in controle

Dan: Scary, scary, zet je telefoon op Flying Modus. In de vliegtuigstand dus. Zodat je niet afgeleid kan worden door alle bliepjes en pings. Geen zorgen, je bent telefonisch gewoon bereikbaar. Maar wifi staat uit.

Of wees bold en zet je telefoon helemaal uit. Even rust voor jou. Jij bent tenslotte in controle.

Laat in het begin je telefoon vooral lekker in de buurt liggen. Je zal merken hoe vaak je onbewust op je telefoon wilt kijken. Wat een goede indicatie van een Phone-mania is.

Je telefoon hoeft overigens echt niet de hele dag uit te staan. Maar ook niet de hele dag aan te staan. Doe het 20 minuten. Of een half uur. Zodat je kan focussen op je werk. Zet eventueel je wekker op 20 minuten. Zal je zien hoeveel meer concentratie dat oplevert!

Doe in een uur, waar je een dag over doet

Als ik bijvoorbeeld aan content voor een klant werk, dan kan ik het mezelf niet veroorloven om iedere 3 minuten afgeleid te zijn. Doe ik dat wel, dan ben ik zo een hele dag bezig met een tekst.

Het is ooit ergens aangetoond dat het gemiddeld 10-12 minuten duurt voordat je weer focus en concentratie hebt. Dus.

Bovendien, ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word doodmoe van mijn heen-en-weer springend brein. Weer zoiets waar je brein van overspannen raakt. Niet handig.

Maar wanneer ik focus heb, alles uitzet, dan staat die content in 20 minuten op het digitale papier.

20-80 regel?

20 minuten is all it takes.

In 20 minuten kan je heel veel voor elkaar krijgen. 20 minuten focus is optimaal werken. 20 minuten trainen in de sportschool toch ook? Neem jezelf ook voor om in die 20 minuten zo veel mogelijk te doen. Even knetterhard werken! Neem je voor dat het klaar moet zijn. Zet een alarm. Daag jezelf uit! Je zal zien dat je dan ineens in 20 minuten 80 procent van je werk gedaan krijgt. Echt waar.

Job done? Kan je daarna weer lekker ont-focussen!

Heb je hulp nodig met beter focussen, dan mag je mij natuurlijk altijd inschakelen!